Is heggen snoeien moeilijk?

Als een haag oud en ernstig overwoekerd is, moet u wat verjongingssnoei doen volgens de driejarige regel. Verwijder tot een derde van de dikste stelen.

Is heggen snoeien moeilijk?

Als een haag oud en ernstig overwoekerd is, moet u wat verjongingssnoei doen volgens de driejarige regel. Verwijder tot een derde van de dikste stelen. Verwijder tot een derde van de dikste stengels aan de basis van de plant en stimuleer nieuwe groei; herhaal het volgende jaar en het jaar erna. Hierdoor krijg je een gezondere struik die kleiner is geworden.

Om de lauriergroei te stimuleren, snijdt u de haag in juli of augustus. Maar houd er rekening mee dat deze haag grote, taaie bladeren heeft en het beste kan worden geknipt met een snoeischaar. Het snoeien van heggen is veel gemakkelijker als je een actieplan hebt. Allereerst moet u inzicht hebben in de plantensoorten die u aan het trimmen bent, omdat dit u zal helpen de beste tijd te bepalen om uw heggenschaar uit te schakelen.

De vuistregel voor het snoeien van heggen is om niet meer dan een derde van het totale volume van de heg tegelijk te verminderen. Dit is voldoende om nieuwe groei in de bovenste helft van de plant te stimuleren zonder ernstige schade toe te brengen aan het algehele welzijn. Bij bloeiende struiken en krachtige niet-bloeiende struiken (meidoorn en liguster) moet het heggensnoeien beginnen zodra de haag is geplant. Verminder de hoogte van de planten met ongeveer een derde.

Dit lijkt misschien drastisch voor nieuwe planten, maar als je dat niet doet, zal je haag altijd dun en onkruidig zijn aan de basis. De volgende herfst knipt de nieuwe groei met de helft terug en begin met het snijden van heggenzijscheuten tot de breedte die u wilt dat de haag is. Evergreens en langzaam groeiende bladverliezende planten (beuken en haagbeuk) mogen na het planten niet worden ingesnoeid. Knip zijscheuten met een derde af, maar laat de leidende scheuten groeien.

De haag ziet er dun uit, maar houdt je zenuwen vast. Clip wanneer de planten een paar centimeter boven de hoogte komen die je wilt dat de haag is. Dit stimuleert veel zijscheuten en de heg zal snel vollopen. Niet-bloeiende en groenblijvende heggen mogen alleen worden bijgesneden als dat nodig is, maar het is belangrijk om ze opnieuw vorm te geven voordat ze overwoekerd raken om onkruidgroei te voorkomen.

Dit tijdsbestek varieert afhankelijk van het seizoen, uw plantensoort en de hoeveelheid regenval. Streef naar elke 6-8 weken, minimaal, tijdens de warmere maanden en verminder regelmatig als het weer afkoelt. Het snoeien en snoeien van heggen is een essentiële tuiniervaardigheid waarbij de dode of overwoekerde stengels, wortels en takken op heggen, bomen en struiken worden verwijderd.

Leave Reply

Required fields are marked *