Wat is heggensnoeien?

Idealiter zouden heggen in de late winter moeten worden gesnoeid, wanneer planten slapend zijn en geen knoppen hebben geproduceerd, vooral als je drastisch bezuinigt. Je wilt niet dat ze de knop breken voordat je snoeit, omdat je wilt dat de energie van de plant gaat naar het produceren van nieuwe groei waar je die wilt, zegt Roger.

Wat is heggensnoeien?

Idealiter zouden heggen in de late winter moeten worden gesnoeid, wanneer planten slapend zijn en geen knoppen hebben geproduceerd, vooral als je drastisch bezuinigt. Je wilt niet dat ze de knop breken voordat je snoeit, omdat je wilt dat de energie van de plant gaat naar het produceren van nieuwe groei waar je die wilt, zegt Roger. Als je de toppen van een plant verwijdert, snijd je verbruikte energie af en duurt het langer voordat de haag is gevuld. Bij bloeiende struiken en krachtige niet-bloeiende struiken (meidoorn en liguster) moet het heggensnoeien beginnen zodra de haag is geplant.

Verminder de hoogte van de planten met ongeveer een derde. Dit lijkt misschien drastisch voor nieuwe planten, maar als je dat niet doet, zal je haag altijd dun en onkruidig zijn aan de basis. De volgende herfst knipt de nieuwe groei met de helft terug en begin met het snijden van heggenzijscheuten tot de breedte die u wilt dat de haag is. Evergreens en langzaam groeiende bladverliezende planten (beuken en haagbeuk) mogen na het planten niet worden ingesnoeid.

Knip zijscheuten met een derde af, maar laat de leidende scheuten groeien. De haag ziet er dun uit, maar houdt je zenuwen vast. Clip wanneer de planten een paar centimeter boven de hoogte komen die je wilt dat de haag is. Dit stimuleert veel zijscheuten en de heg zal snel vollopen.

Voor een nauwkeurigere vormgeving hebt u ook de juiste handsnoeigereedschappen nodig. Handschaar en takkenschaar kunnen worden gebruikt voor moeilijk bereikbare plaatsen en uitgesproken hoeken, of voor een meer gedefinieerde afwerking langs de bovenkant. Snoeizagen zijn ideaal voor het maken van scherpe sneden door dikkere takken. Begin met snijden in de buurt van de onderkant van de heg en werk je omhoog naar boven.

Verplaats de snijstaaf in een langzaam, gestaag tempo. Laat de snijwerking van de messen het werk doen. Probeer niet te diep in de haag te snijden bij de eerste pas; je zou te veel takken kunnen afhakken. Maak in plaats daarvan verschillende ondiepere passen en snijd slechts een paar centimeter per keer af.

Onderhoudstrimmen verwijst naar het opruimen van een haag of struik door te bezuinigen op overwoekerde takken. Terwijl snoeien zich richt op de gezondheid van de haag en de veiligheid van de omgeving, wordt het snoeien voornamelijk gedaan voor esthetische doeleinden. Toch kan overmatige begroeiing ook schadelijk zijn voor uw haag, omdat het de hoeveelheid licht en vocht die hij ontvangt kan verminderen, waardoor de groei stottert. Daarom is snoeien net zo belangrijk als snoeien.

Nieuwe heggen vereisen de eerste paar jaar na het planten formatief snoeien. Formatief snoeien wordt meestal uitgevoerd in de winter of het vroege voorjaar. Het snoeien van heggen is anders dan het snoeien van individuele monsterheesters. Omdat heggen meestal bedoeld zijn om privacy te bieden, is het belangrijk dat de struiken van boven naar beneden zo vol mogelijk zijn.

Dit vereist een trimstrategie waarbij de zijkanten van de heg onder een naar buiten aflopende hoek worden gesnoeid, zodat de bovenkant van de heg smaller is dan de onderkant. Deze vorm zorgt ervoor dat de onderste takken langs de zijkanten van de struiken niet worden overschaduwd door de bovenste takken, zodat ze voldoende zonlicht krijgen om te groeien en het lichaam van de haag op te vullen.

Leave Reply

Required fields are marked *