Welke maand is het beste om heggen te snoeien?

Idealiter zijn de late winter en het vroege voorjaar de beste tijden om een overwoekerde haag terug te snoeien. De zomer is het beste voor sierlijsten die hun vorm en hoogte behouden.

Welke maand is het beste om heggen te snoeien?

Idealiter zijn de late winter en het vroege voorjaar de beste tijden om een overwoekerde haag terug te snoeien. De zomer is het beste voor sierlijsten die hun vorm en hoogte behouden. Bladverliezende houtachtige planten hebben doorgaans elk jaar twee groeispurts. De belangrijkste is in de lente en in de zomer komt er een kleinere.

De optimale tijd om te trimmen als u uw heggen netjes wilt houden, is na elk van deze. Elke grote snoei moet worden gedaan als de plant slapend is. Ook mogen heggen nooit worden gesnoeid als het droog weer is. Om de lauriergroei te stimuleren, snijdt u de haag in juli of augustus.

Maar houd er rekening mee dat deze haag grote, taaie bladeren heeft en het beste kan worden geknipt met een snoeischaar. Bij bloeiende struiken en krachtige niet-bloeiende struiken (meidoorn en liguster) moet het heggensnoeien beginnen zodra de haag is geplant. Verminder de hoogte van de planten met ongeveer een derde. Dit lijkt misschien drastisch voor nieuwe planten, maar als je dat niet doet, zal je haag altijd dun en onkruidig zijn aan de basis.

De volgende herfst knipt de nieuwe groei met de helft terug en begin met het snijden van heggenzijscheuten tot de breedte die u wilt dat de haag is. Evergreens en langzaam groeiende bladverliezende planten (beuken en haagbeuk) mogen na het planten niet worden ingesnoeid. Knip zijscheuten met een derde af, maar laat de leidende scheuten groeien. De haag ziet er dun uit, maar houdt je zenuwen vast.

Clip wanneer de planten een paar centimeter boven de hoogte komen die je wilt dat de haag is. Dit stimuleert veel zijscheuten en de heg zal snel vollopen. Idealiter zouden heggen in de late winter moeten worden gesnoeid, wanneer planten slapend zijn en geen knoppen hebben geproduceerd, vooral als je drastisch bezuinigt. Je wilt niet dat ze de knop breken voordat je snoeit, omdat je wilt dat de energie van de plant gaat naar het produceren van nieuwe groei waar je die wilt, zegt Roger.

Als je de toppen van een plant verwijdert, snijd je verbruikte energie af en duurt het langer voordat de haag is gevuld. Over het algemeen wordt aanbevolen om heggen één of twee keer per jaar te snoeien, of zelfs drie keer voor de krachtigste heggen.

Leave Reply

Required fields are marked *