Wanneer moet je een overwoekerde haag snoeien?

Idealiter zijn de late winter en het vroege voorjaar de beste tijden om een overwoekerde haag terug te snoeien. De zomer is het beste voor sierlijsten die hun vorm en hoogte behouden.

Wanneer moet je een overwoekerde haag snoeien?

Idealiter zijn de late winter en het vroege voorjaar de beste tijden om een overwoekerde haag terug te snoeien. De zomer is het beste voor sierlijsten die hun vorm en hoogte behouden. Als een haag oud en ernstig overwoekerd is, moet u wat verjongingssnoei doen volgens de driejarige regel. Verwijder tot een derde van de dikste stengels aan de basis van de plant en stimuleer nieuwe groei; herhaal het volgende jaar en het jaar erna.

Hierdoor krijg je een gezondere struik die kleiner is geworden. Snijd de laagste, zwaarste takken terug naar de stam als ze er overwoekerd uitzien. Omdat snoeien nieuwe gezwellen veroorzaakt, zal laag snoeien op de struik het dichte gebladerte stimuleren dat heggen definieert. Het vroege voorjaar is de veiligste tijd om dit te doen; later in het jaar kunt u nieuwe groei afsnijden, waardoor heggen er dun uitzien.

Snijd de toppen van heggen af tot de planten ongeveer 2 voet hoog zijn, in het voorjaar. Dit temt heggen die uit de hand zijn gegroeid. Hoewel deze schaar aanvankelijk ervoor zorgt dat heggen er op sommige plaatsen stomp en kale steel uitzien, zal er binnenkort nieuwe groei ontstaan, waardoor de heggen dikker en uniformer blijven dan voorheen. Onderhoudssnoeien van jonge ligusterheggen vindt plaats tussen het vroege voorjaar en de nazomer.

Door je ligusterhaag terug te snoeien, zes tot acht centimeter van de grond wanneer nieuwe groei begint, zal het vertakken aan de basis van de plant stimuleren. Dit bevordert de wortelgroei en helpt nieuwere struiken om zich in de tuin te vestigen. Vanaf daar, voor elke nieuwe voet van groei, trim je zes centimeter terug. Stop met trimmen in de nazomer om de herfstgroei niet aan te moedigen, wat kan leiden tot winterschade.

Dit zijn beide gemakkelijk te vermijden resultaten. U mag heggen alleen in het late voorjaar of de vroege zomer snoeien, zodat ze kunnen profiteren van de warmte van de seizoenen om te gedijen. De toegenomen uren zonlicht en het gunstige ecosysteem - de vogels, bijen en andere wezens die heggen gebruiken - zullen allemaal werken om de groei van de plant te ondersteunen. Wanneer is het juiste moment om te snoeien? Elke plantensoort zal hiermee anders zijn.

Als algemene vuistregel geldt dat de rustperiode in de winter over het algemeen wordt beschouwd als de beste tijd om uw heggen te snoeien en terug te snoeien. Er is geen optimale tijd voor het verwijderen van dood hout en kleinere takken. Het is echter niet aan te raden om heggen in de vroege tot late herfst te snoeien als u in een gematigd gebied woont. Dit komt door een overvloedige aanwezigheid van schimmelsporen die uw heggen kunnen infecteren en ze kunnen doden.

Als het op hoogte aankomt, zal het onderhoud van uw haag op ongeveer ooghoogte vergemakkelijken; wees anders voorbereid om een ladder te beklimmen om bij de bovenloop te komen. De meeste heggen hebben een binnenskelet; een dikkere structuur die de kleinere takken en bladeren ondersteunt, en tenzij je een plant hard snoeit, laat je dit skelet met rust. Als u uw haag wilt snoeien, is het een goed idee om tijd te besteden aan het kijken naar de plant om te begrijpen hoe de groei is gebeurd, zodat u specifieke gebieden kunt inkorten zonder de onderliggende structuur van de plant te schaden. Het is belangrijk om uw snoei- en snoeigereedschap te verzorgen door ze regelmatig goed schoon te maken en te oliën.

Ik ben Jamie en ik ben begonnen met TrimHedge om meer te weten te komen over heggensnoeien en vormsnoei en mijn bevindingen met u te delen. Snoeizagen, zoals de Husqvarna opvouwbare 200 F0, maken snel kleine en middelgrote takken en helpen bij het verwijderen van grotere takken waar een heggenschaar mogelijk niet doorheen kan snijden. In deze instructievideo blaast Roger Cook, landschapsaannemer van This Old House, een oude, overwoekerde haag nieuw leven in. Als u wilt, kan deze zware snoei worden afgesloten met wat licht snoeien aan de uiteinden van de resterende stengels om de struik vorm te geven, zoals wanneer deze deel uitmaakt van een haag.

Het gebruik van een schaar, of het nu gaat om handsnoeischaren met lange schaarachtige messen of een powertrimmer om takpunten af te doen, houdt heggen netjes en opgeruimd en stimuleert ook de knopproductie nabij de randen van de planten. Als je begint met het snoeien van heggen, weet je misschien niet hoe ver je een struik kunt terugsnoeien voordat je hem doodt. Er zijn een paar voor de hand liggende do's en don'ts bij het trimmen van heggen en als je de basisprincipes volgt, zullen je heggen je inspanningen overleven om ze in goede conditie te houden. Toch kan overmatige begroeiing ook schadelijk zijn voor uw haag, omdat het de hoeveelheid licht en vocht die hij ontvangt kan verminderen, waardoor de groei stottert.

Als heggen hun vorm ontgroeien, kunnen tuinders zwaar snoeien om ze om te scholen, waardoor ze weer van bossige struiken worden omgezet in goed onderhouden heggen. Als u in de nattere maanden onderhoud aan uw heggen uitvoert, ontneemt u de plant de kans om uit te drogen en te repareren. .

Leave Reply

Required fields are marked *