Waarom heggen trimmen?

De bedoeling achter het snoeien van heggen is om te voorkomen dat dode of stervende takken naburige planten en mensen beschadigen. Door deze takken te verwijderen laat je de bloemen of vruchten van de haag bloeien.

Waarom heggen trimmen?

De bedoeling achter het snoeien van heggen is om te voorkomen dat dode of stervende takken naburige planten en mensen beschadigen. Door deze takken te verwijderen laat je de bloemen of vruchten van de haag bloeien. In tegenstelling tot onderhoudstrimmen, wordt snoeien niet gedaan om de groei van de haag te vertragen, maar om deze daadwerkelijk te stimuleren. Idealiter zouden heggen in de late winter moeten worden gesnoeid, wanneer planten slapend zijn en geen knoppen hebben geproduceerd, vooral als je drastisch bezuinigt.

Je wilt niet dat ze de knop breken voordat je snoeit, omdat je wilt dat de energie van de plant gaat naar het produceren van nieuwe groei waar je die wilt, zegt Roger. Als je de toppen van een plant verwijdert, snijd je verbruikte energie af en duurt het langer voordat de haag is gevuld. Bij bloeiende struiken en krachtige niet-bloeiende struiken (meidoorn en liguster) moet het heggensnoeien beginnen zodra de haag is geplant. Verminder de hoogte van de planten met ongeveer een derde.

Dit lijkt misschien drastisch voor nieuwe planten, maar als je dat niet doet, zal je haag altijd dun en onkruidig zijn aan de basis. De volgende herfst knipt de nieuwe groei met de helft terug en begin met het snijden van heggenzijscheuten tot de breedte die u wilt dat de haag is. Evergreens en langzaam groeiende bladverliezende planten (beuken en haagbeuk) mogen na het planten niet worden ingesnoeid. Knip zijscheuten met een derde af, maar laat de leidende scheuten groeien.

De haag ziet er dun uit, maar houdt je zenuwen vast. Clip wanneer de planten een paar centimeter boven de hoogte komen die je wilt dat de haag is. Dit stimuleert veel zijscheuten en de heg zal snel vollopen. Begin met snijden in de buurt van de onderkant van de heg en werk je omhoog naar boven.

Verplaats de snijstaaf in een langzaam, gestaag tempo. Laat de snijwerking van de messen het werk doen. Probeer niet te diep in de haag te snijden bij de eerste pas; je zou te veel takken kunnen afhakken. Maak in plaats daarvan verschillende ondiepere passen en snijd slechts een paar centimeter per keer af.

Regelmatig snoeien is belangrijk voor de gezondheid van uw heggen. Het uitsnijden van dode of zieke delen van de plant zal de haag gezonder houden en tegelijkertijd nieuwe groei mogelijk maken. Het verwijderen van dood hout vermindert ook het risico op insectenproblemen in de haag. De vuistregel voor het snoeien van heggen is om niet meer dan een derde van het totale volume van de heg tegelijk te verminderen.

Dit is voldoende om nieuwe groei in de bovenste helft van de plant te stimuleren zonder ernstige schade toe te brengen aan het algehele welzijn.

Leave Reply

Required fields are marked *